Här går vi igenom alla ljudbokstjänster!

Redan 2006 utnämndes Ljudböcker till årets julklapp i Sverige! Sedan dess har utvecklingen gått snabbt framåt!
Tidigare fick du köpa ljudboken på cd-skiva, eller cd-skivor ska vi nog säga.
Faktum är att en CD-skiva endast rymmer ca 74 minuter och en ljudbok är ofta över 10 timmar lång, man fick då bära med sig ett helt bibliotek med skivor. Kanske inte den smidigaste lösningen?
Därefter kom ljudböckerna på MP3 och helt plötsligt kunde man ha flera böcker i fickan! Idag streamas i stort sett alla ljudböcker via olika streaming plattformar eller appar.

Nedan kommer de bästa alternativen för ljudböcker:

1

Nextory ljudbok logo

14 dagars testperiod

169 kr/mån

2

Bokus ljudböcker logo

30 dagars fri testperiod

Från 79kr/mån

3

Bookbeat ljudbok app

14 dagars testperiod

Från 99kr/mån

4

Storytel ljudboks spelare

30 dagars fri testperiod

169kr / mån

5

Amazons ljudboks tjänst

30 dagars fri testperiod

£7,99 /mån

Vad är ljudböcker för något?

Ljudböcker blev populärt i Sverige i början av 2000-talet. När den tekniska utvecklingen kanske gick som fortast för oss konsumenter.
Ibland kallar man även ljudböcker för talböcker som är en intalad version av böcker. Du kan lyssna direkt via i stort sett alla enheter som har högtalare.
I takt med att tekniken har utvecklats så har istället cd-skivor och kassettband bytts ut helt mot digitala filer. Som du antingen laddas hem eller streamar direkt till din smarta enhet via ljudboksappar.
Numera kan du använda Ljudboksappar direkt i din smartphone, dator, surfplatta och även direkt i infotainment systemet som finns i många bilar.

Olika sätt att streama ljudböcker

 

Ljudböcker direkt från mobilapp

 

Smartphone

Idag använder sig 92% av de svenska hushållen av en smartmobil vilket ger den absolut största teckningen för ljudböcker.
Dessutom har alla stora leverantörer av streamade ljudböcker har appar tillgängliga för både Android och iPhone användare.
Exempel på leverantörer som stödjer appar för Android och iPhone:

 • Bokus Play
 • BookBeat
 • Audible
 • Storytel
 • Nextory

 

Vad behöver jag för att lyssna i mobilen?

Som tidigare nämnts så har nästan alla tillgång till en smarttelefon, det är troligtvis därför som alla ljudboksleverantörer satsar stenhårt på sina appar.
En annan förklaring till detta är att vi alltid har telefonen med oss.
Att lyssna i mobilen är superenkelt, genom att följa dessa steg så är du igång på nolltid!

 1. Välj en ljudbokstjänst ovan för att testa gratis – Skapa ett konto.
 2. Ladda sedan ner appen genom App Store eller GooglePlay
 3. Leta efter en ljudbok i en genre som du tycker om
 4. Lyssna och njut av lugnet!

Slutligen kan ett tips vara att skaffa dig ett headset till din mobil som du tycker är bekvämt. Det kan trots allt bli ganska många timmar för att lyssna på en bok.
Här hittar du mängder med headset till bra priser!

Streama direkt i bilen

Flera biltillverkare ger dig ytterligare möjlighet att ladda ner appar direkt i infotainmentsystemet, här kan du i vissa fall hitta ljudboksappar.
Fördelen med att streama direkt från bilens infotainmentsystem är att du slipper använda dig av kablar eller bluetooth som kan krångla.
En annan fördel är att ett automatiskt bokmärke läggs också oftast till där du avslutar eller pausar boken, vilket ger dig möjlighet att återuppta boken vid ett senare tillfälle i en annan enhet. Under förutsättningen att du är inloggad på samma konto.

 • BookBeat
 • Nextory
 • Storytel

Är alla exempel på appar som går att använda i olika biltillverkares infotainmentsystem.

 • Volvo
 • Volkswagen
 • Audi
 • Mercedes-Benz

Ovan visar exempel på olika biltillverkare som låter dig ladda ner appar.

Streama ljudbok direkt i datorn

Men att streama en ljudbok från datorn kan faktiskt vara svårare än vad man tror, de flesta leverantörerna låter dig endast streama från deras mobilapp.
Storytel är dock en av få som låter dig streama en ljudbok direkt från datorn. Ibland kan man tyckas få en bättre överblick på en större skärm, kanske tycker du att det är enklare att hitta din ljudbok på datorn och då kan detta vara ett bra alternativ.