Netflix

Netflix

Redan 1997 startade Marc Randolpf upp Netflix, till en början hyrde man endast ut DVD-filmer via post. Marcs hade en målsättning som var att konkurrera med Amazon och ta över marknaden för DVD. Men 10 år senare var tekniken ifatt och Netflix var först ut som betaltjänst för att streama fil och serier. Därefter har utvecklingen gått i en rasande fart, idag omsätter Netflix hela $20 miljarder och har 192 miljoner användare världen över. Vidare fördubblar Netflix sin omsättning vart fjärde år. Därmed är Netflix den, i särklass största leverantören av streaming tjänster idag! Utmaningen har alltid varit den starka kultur av piratkopiering som Sverige har, med tjänster som Dreamfilm och Nyafilmer

Netflix Sverige

Netflix kom till Sverige 2012. Till skillnad från i USA, har det aldrig gått att beställa hem filmer DVD, utan här har planen alltid varit att förse Sverige med streaming tjänsten.
Utbudet hos Netflix består av mängder med välkända titlar. Såsom både nya och gamla succé serier och filmer.
House of Cards var den första egenproducerade serie, kort sagt en succé! Därefter har man fortsatt att producera sitt egna originalinnehåll. Så småningom började andra streamingtjänstens ta efter detta. Succén var ett faktum när serier och filmer började prisas i flera olika filmfestivaler.

Bara under 2020 har tre olika titlar: Marriage Story, Two Popes, The Irishman och i Lost My Body, fått stor uppmärksamhet.
I undersökningar kan man se att hela 58% av Sveriges befolkning ser på Netflix. Vidare kan man se att en stor del av dessa ser varje dag.
Sedan ett par år tillbaka finns det även Svensk tillgängligt. Framförallt beror detta på att marknaden har blivit tillräckligt stor, men även på grund av att EU har stiftat en lag som säger att upp mot 30% av innehållet ska vara lokalt.

 

Vad kostar Netlix?

Basic – 89 kr/mån

HD tillgängligt: Nej
Ultra HD tillgängligt: Nej

Skärmar du kan titta på samtidigt: 1
Olika enheter?: Ja

Standard 109 kr/mån

HD tillgängligt: Ja
Ultra HD tillgängligt: Nej
Skärmar du kan titta på samtidigt: 2
Titta på din bärbara dator, tv, mobil eller surfplatta: Ja

Premium 159 kr/mån

HD tillgängligt: Ja
Ultra HD tillgängligt: Ja
Skärmar du kan titta på samtidigt: 4
Titta på din bärbara dator, tv, mobil eller surfplatta: Ja