SANG

Allt du vill veta om Beata Ernman – familjen, diagnosen, musiken

Blogg

Beata Ernman, sjutton år, är sångerska och musikalartist. Nu senast syns hon i huvudrollen i musikalen ”Forever Piaf”. Beata Ernman är dotter till Malena Ernman och Svante Thunberg och syster till Greta Thunberg. Familjen har öppet berättat om Beatas och Gretas NPF-diagnoser i boken ”Scener ur hjärtat”.

Snabbfakta om Beata Ernman

Ålder17 år (född 3 november 2005)
FamiljMamma Malena Ernman Pappa Svante ThunbergStorasyster Greta Thunberg
SysselsättningSångerska 
Aktuell med Huvudrollen i musikalen ”Forever Piaf”

Beata Ernman – doldisen i familjen Ernman-Thunberg syns alltmer i rampljuset

Beata Ernman Thunberg eller Beata Mona Lisa Ernman Andersson, som hon numera heter enligt Wikipedia, föddes den 3 november 2005 i Stockholm. Som syster till miljöaktivisten Greta Thunberg och dotter till sångerskan Malena Ernman och skådespelaren Svante Thunberg har hon kommit lite i skymundan. Men faktum är att Beata Ernman själv är på god väg att skapa sig en karriär i rampljuset.

När Beata var 13 år gjorde hon låten ”Bara du vill” till filmen Superhjältarna. Filmen bygger på bokserien ”Handbok för superhjältar” som handlar om Lisa som blir mobbad. Men en dag hittar hon en handbok för superhjältar. Med bokens hjälp blir Lisa superhjälten ”Röda masken”. 2019 spelade Beata Ernman in den sång ur filmen, som skulle komma att bli hennes genomslag.

Bingolotto, Dalhalla och Allsång på Skansen

Här har vi sett Beata Ernman på TV:

  • Malou efter tio 8 maj 2019 – Beata sjunger låten “Bara du vill”
  • Bingolotto 9 juni 2019 – sjunger låten “Bara du vill”
  • Svenska nyheter 1 februari 2020 – sjunger en sång av Edith Piaf, översatt till svenska
  • Allsång på Skansen 3 augusti 2021 – sjunger låten “ All min kärlek” (svenska version av Edith Piafs ”Hymne à l’amour”)

Sommaren 2019 medverkade Beata Ernman i konserten ”Malena Ernman med gäster” på den välkända scenen Dalhalla, i Rättvik i Dalarna. Andra gäster som sjöng på konserten var Lisa Nilsson, Philip Jalmelid, Kristin Lidström och Magnus Lindgren.

”Scener ur hjärtat” – familjens bok om kampen för diagnos

I en familj som är välkänd för allmänheten är kanske Beata Ernman doldisen i familjen. Storasyster Greta Thunberg har de senaste åren gjort sig känd som miljöaktivist. Mamma Malena Ernman har stått på de flesta operascener och under de senaste åren blivit mer folklig efter sin vinst i Melodifestivalen 2009. Pappa Svante Thunberg är också han välkänd för många.

När vi först hörde talas om Beata Ernman var det kanske när hennes mamma Malena Ernman berättade om dotterns diagnos i samband med att familjen skrev boken ”Scener ur hjärtat”. I boken, som kom ut 2018, berättar familjen om en kämpig tid. Allt började med att äldsta systern, Greta Thunberg, mådde dåligt. Hon fick senare diagnosen Asperger.

Med diagnosen kom hjälpen

När allt verkade lugna sig i familjen började istället Beata må dåligt. Hon fick stora utbrott och var väldigt arg och ledsen under en lång tid. Hon fick panikångestattacker och föräldrarna försökte desperat hjälpa sina döttrar.

Efter många besök på BUP fick Beata som elvaåring diagnosen ADHD med drag av Aspergers, OCD och trotssyndrom. Hon lider även av misofoni, det vill säga extrem ljudkänslighet. Familjen har berättat att diagnosen inneburit en stor skillnad för Beata eftersom hon kunnat få hjälp, både i skolan och hemma och att hon i och med det mår mycket bättre.

Härifrån till framtiden

År 2020 sattes den nyskrivna musikalen ”Forever Piaf” upp på teatern Göta Lejon i Stockholm. Beata Ernman fick huvudrollen som den unga Edith Piaf, medan den äldre Piaf spelas av Beatas mor Malena Ernman.

Musikalen handlar om Edith Piaf och berättar den fascinerande och sorgliga historien om hennes liv. Under sin tragiska uppväxt och ungdomstid började Edith Piaf sjunga på gatorna i Paris. Hon slog sedan igenom och blev känd för sin säregna sång i stora delar av världen. Men hennes liv var hårt och hon dog ung, endast 47 år gammal.

På grund av pandemin blev premiären av musikalen framskjuten. Men det innebar att Beata Ernman hann gå ut grundskolan innan premiären. Under 2021 och 2022 spelades den i några omgångar. Under hösten 2022 spelas musikalen under några veckor i september på Göta Lejon i Stockholm. I oktober och november spelas den på Lorensborgsteatern i Göteborg.

Vad som händer härnäst vet kanske bara Beata Ernman själv. Men många tror att vi kommer att få se mer av denna lovande sångerska och musikalartist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *