Får man stanna på en busshållplats med gul heldragen linje

Blogg

Får man stanna på en busshållplats med gul heldragen linje?

Ah, den eviga frågan, får man stanna på en busshållplats med gul heldragen linje? Detta är en fråga som många förare ställer sig och det finns faktiskt mycket att säga om ämnet. Men låt oss inte gå före oss själva, låt oss börja från början.

Enligt lagen får du inte stanna eller parkera precis vid eller i en busshållsplats, det vill säga inom zonen mellan skyltarna. Men vad händer då med den gula heldragna linjen? Jo, den gula heldragna linjen anger att här gäller parkeringsförbud. Vilket innebär att du inte får stanna med bilen här, varken för att släppa av eller plocka upp någon.

Vad Förklaring Påföljd
Busshållsplats En plats avsedd för på- och avstigning av busspassagerare. Förbjudet att stanna/parkera.
Gul heldragen linje Anger att här gäller parkeringsförbud. Traffikböter om linjen överskrids.
Stanna bilen Att tillfälligt stoppa bilen för att till exempel släppa av eller ta upp passagerare. Inte tillåtet vid busshållsplats eller vart den gula linjen sträcker sig

Så för att svara på frågan – nej, i regel får du inte stanna på en busshållsplats med en gul heldragen linje. Det finns undantag, men dessa är få och det är alltid bäst att läsa på om den lokala lagstiftningen där du kör.

Att ignorera dessa reglar kan leda till en ful överraskning i form av en parkeringsböter. Så det bästa sättet att undvika problem är att helt enkelt följa reglerna, rätt och slätt. Och trots allt, vill vi inte alla vara goda medborgare på vägarna? Jag menar, vem gillar att bli blockerad av en bil parkerad på en busshållsplats när du i full panik försöker hinna med bussen till jobbet på morgonen? Just det, ingen. Så låt oss respektera varandra på vägarna och göra vårt bästa för att hålla dem säkra för alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *