Bar

French 75 – en klassisk drink

Blogg

Ibland finns det ingenting så uppfriskande som en riktigt klassisk drink. French 75 är en cocktail som har hängt med i över ett århundrade och som fortfarande är en favorit i många barer. Från trendiga nattklubbar i New York under mellankrigstiden till nutidens inneställen har denna drink stadigt hängt med.

Fakta om French 75:

UppkomstTroligtvis år 1915, på Harry’s New York Bar i Paris
IngredienserGin, citronsaft, sockerlag, Champagne
VariationerT.ex. cognac istället för gin, amaretto istället för socker
Namnets uppkomstDen franska fältkanonen av typen “Canon de 75 modèle 1897”

Historien bakom drinken French 75

Det tycks vara lite oklart exakt var och när den första French 75 serverades. Troligtvis var det på Harry’s New York Bar, en prestigefylld amerikansk bar på Rue Daunou i Paris som finns kvar än idag. Det finns dock ingenting som som säger att innehållet var exakt detsamma som idag. Man var överlag mycket förtjust i både kombinationen gin och Champagne samt cognac och Champagne i slutet av artonhundratalet och början av nittonhundratalet, så det är möjligt att drinken var resultatet av många olika kombinationer genom åren. 

Första gången French 75:an dök upp i ett recept var i alla fall i Harry MacElhones (bartendern på Harry’s) egen bok “Harry’s ABC of Mixing Coctails” år 1922. Då innehöll drinken Calvados, gin, grenadin och absinthe, så den var lite annorlunda än versionen vi bäst känner till idag. Andra populära drinkar som tros ha sitt ursprung på Harry’s är bland annat Bloody Mary och Sidecar.

French 75 döptes efter ett artilleri

En “Famous French 75” eller på franska en “Soixante Quinze” är smeknamnet på den fältkanon som officiellt kallas en “Canon de 75 modèle 1897”. Den var den första snabbskjutande fältkanonen i världen, var väldigt kraftfull och användes mycket under första världskriget. Troligtvis fick drinken samma namn då den var så pass stark att det kändes lite som att avfyra detta artilleri när man drack den.

Drinken må ha uppkommit i Frankrike men det var i det amerikanska kulturlivet som den fick sin popularitet. The Stork Club, en exklusiv nattklubb på Manhattan i New York, serverade den och gjorde den populär. Drinken gjorde även framträdanden i ett antal filmer, däribland i klassikern “Casablanca” med Ingrid Bergman och Humphrey Bogart där Bogarts karaktär äger en bar. Den dyker också upp i TV-serien “Mr Selfridge” som utspelar sig i London under 1910- och 20-talet.

Recept på en klassisk French 75

Om du tycker om att blanda dina egna drinkar hemma i baren så är en French 75 lätt att svänga ihop. En shaker är bra att ha tillhands och likaså en citronpress. Sockerlagen kan förberedas i god tid innan om man så vill.

Ingredienser till 1 drink:

 • 3 cl gin (eller cognac)
 • 1,5 cl färskpressad citronsaft
 • 1,5 cl sockerlag
 • 6 cl Champagne (eller annat mousserande vin)
 • Is 

Gör så här:

 1. Gör sockerlag genom att koka ihop en del vatten och en del socker. Blanda socker och vatten och låt det långsamt koka upp. När sockret löst sig kan du ta det från värmen och låta det svalna. (Sockerlag kan användas till många olika sorters drinkar så det skadar inte att göra lite extra och spara!)
 2. Blanda sockerlag, gin (eller cognac) och citronsaft i en shaker. Häll i is och skaka tills blandningen är väl kyld. 
 3. Häll blandningen (minus is) i ett champagneglas.
 4. Toppa försiktigt med Champagne eller annat mousserande vin.
 5. Garnera eventuellt med en citronskiva på kanten av glaset.
 6. Servera och njut!

French 75 med en twist

Som sagt har det funnits många varianter av French 75 genom åren. I en French Harvest har Champagne bytts ut mot fransk cider och i en Sloe 75 används specifikt gin av sorten Sloe Gin. Det finns även hybridversioner där French 75 har blandats med andra drinkar, som till exempel i en West 75, eller så kan man lägga till amaretto för en Amaretto French 75. En variant som är populär idag är en Elderflower 75, alltså med smak av fläder. Om du vill prova denna variant kan du bara lägga till en fläderlikör som till exempel St-Germain till receptet. Fördelningen av ingredienserna kan då se ut som följande:

 • 2 cl St-Germain
 • 2 cl gin
 • 1,5 cl färskpressad citronsaft
 • 1,5 cl sockerlag
 • 6 cl Champagne eller annat mousserande vin

Gör likadant som i receptet ovan och du har fått dig en härligt frisk och somrig variant av den klassiska French 75.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *