Job

Hur säger man upp sig?

Blogg

Hur säger man upp sig på ett bra sätt från jobbet? Det borde kanske vara en självklarhet men hur man gör i praktiken är inget som tas upp i samband med anställningar eller brukar finnas med i några arbetsrelaterade beskrivningar. Frågan är nästan lite tabu-belagd och ofta vill man inte heller fråga sina kollegor om det – risken är att skvallret når chefen innan du fått till och lämnat in din uppsägning.

Säg upp dig skriftligt

Först och främst – se till att lämna in din uppsägning skriftligt. Den behöver inte följa någon speciell mall och kan göras via mail. Ett tips, för att vara på säkra sidan, är att skicka mailet och sedan skriva ut det och underteckna med datum och signatur. Be därefter din chef att göra samma sak och ta sedan en kopia på mailet med båda underskrifterna på plats. Behåll kopian själv och lämna originalet till personalavdelningen.

Några andra tips

Om du vill säga upp dig på bästa sätt så prata gärna med din chef först och informera om dina avsikter. Berätta att du tänker säga upp dig och att du kommer att göra det skriftligt i ett mail. Tänk också på att ange i ditt mail när du avser göra din sista arbetsdag. Det måste vara minst den avtalade uppsägningstiden framåt – den brukar stå i anställningsavtalet.

Exempel på uppsägning

Hur säger man upp sig? Här kommer ett enkelt exempel:

Härmed lämnar jag in meddelande om egen uppsägning från [företagets namn]. Min sista arbetsdag blir YYYY-MM-DD.

Datum YYYY-MM-DD

Signatur [ditt namn]

Snyggt avslut

Försök att hålla god ton gentemot din arbetsgivare och dina arbetskamrater, även om situationen har varit och är så tråkig att du helst hade velat förbanna dem allihop. Håll dig neutral under uppsägningstiden. Det blir bäst för alla – och i ärlighetens namn – du vet aldrig om du kommer att behöva ha med dem att göra igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *