Vad är det för skillnad på väder och klimat

Blogg

Vad är det för skillnad på väder och klimat, är en ofta frågeställd frågan. Sannerligen, du tror kanske att de är samma, men faktum är att de skiljer sig åt ganska mycket.

Vad är Väder?

Väder är vad du upplever dagligen. Det är de kortlivade förändringar i atmosfären som påverkar vad du bär för kläder för dagen, om paraplyet blir din följeslagare eller om du kanske får en skön dag på stranden.

Vad är Klimat?

Klimat å andra sidan, är en generell sammanfattning av väderförhållanden över en längre tid, oftast 30 år. Klimatet bestämmer om du bor i en öken, en regnskog, en tundra eller kanske i en stad med milt, tempererat klimat.

Term Beskrivning Exempel
Väder Kortvariga atmosfäriska förhållanden Solsken, regn, orkaner
Klimat Långvariga vädermönster Ökenklimat, regnskog, tundra

Så, tillbaka till vår fråga, vad är det för skillnad på väder och klimat? Förenklat, väder är vad du förväntar dig varje dag och klimat är vad du får över längre tid. Mycket klargörande, eller hur?

Det tar tid att ändra ett klimat

Nu du vet, klimatförändringar tar tid. Så när du hör talas om klimatförändringar, tänk på det som en långsam förskjutning av vädermönster, snarare än en snabb förändring. Är du vaken nu? Bra, för det här är överraskande berlockigt om du blundar över de initiala förvirringar kring skillnaden mellan väder och klimat.

Nu när du är här, sträva efter att ta itu med ditt beteende och påverkan på vårt klimat. Inte bara för oss, men för framtida generationer. För visst vill vi att de ska vara lika förtjusta i vårt planet som vi är, eller hur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *