Vad händer om sambo inte begär bodelning vid dödsfall

Blogg

Vad händer om sambo inte begär bodelning vid dödsfall?

Det är en fråga som jag ibland stöter på. Helt ärligt, det är komplicerat. Saken är den att det finns en lag som säger att om en sambo dör och den andra sambon inte begär bodelning inom ett år från dödsfallet, då betraktas det som att bodelning inte har begärts. Kanske tänker du nu ‘Men vad innebär det i praktiken?’ Låt mig förklara.

Dödsfall Lag om sambo Bodelning
En sambo dör Sambolagen tillämpas Inte begärd
Ett år passerar Sambolagen fortsätter gälla Inte begärd
Mer än ett år passerar Sambolagen upphör att gälla Inte begärd
Sambo kvar Ingen rätt till bodelning Inte möjligt

Baserat på tabellen ovan, kan vi se att om sambon inte begärt bodelning inom ett år från dödsfallet, då förlorar denne rätten att göra detta. Inte så kul, va? Det här kan verkligen skapa problem för den kvarlevande sambon, särskilt om det finns gemensamma tillgångar att dela på.

Hur ändrar man det här då?

Tja, det första sättet att förhindra detta scenariot är att faktiskt begära en bodelning när den andra sambon dör. Men, om du har missat den fristen, finns det fortfarande några saker du kan göra. Detta kan innefatta att kontakta en jurist för att se om det finns andra lagar eller regler som kan tillämpas i din specifika situation.

Så, för att sammanfatta, om du som sambo inte begär bodelning inom ett år från den andra sambons dödsfall, riskerar du att förlora rätten att göra det senare.
Det kan bli en komplex och knepig situation, men det är därför det är bra att ha basala kunskaper om vad som kan hända. Vet du vad du behöver göra, kan du undvika att hamna i denna svåra situation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *