old restaurant1

Zum Franziskaner – en av Stockholms äldsta restauranger

Uncategorized

Zum Franziskaner, belägen i  Gamla Stan mitt i Stockholm, är en av Stockholms allra äldsta restauranger. Restaurangen öppnades av fru Augusta Engelbrecht den 23 december 1889. Det ursprungliga huset som Zum Franziskaner låg i byggdes redan på 1600-talet, men revs några år efter restaurangens öppnande. Ett nytt hus ritat av arkitekten Fredrik Dahlberg uppfördes på samma plats, och uppläts av Carl Smith varefter Zum Franziskaner kunde flytta tillbaka.

FAQ om Zum Franziskaner:

Vad?En restaurang med gamla anor, belägen i Gamla Stan i Stockholm
Varför?Besök Zum Franziskaner om du är sugen på svensk husmanskost med tyska inslag
När?Öppet veckans alla dagar, åtminstone mellan klockan 16 och 23
Vem?Zum Franziskaner öppnades av fru Augusta Engelbrecht

Zum Franziskaner – en meny med husmanskost och tyska inslag

På Zum Fransizkaner serveras ingen lunch. Däremot har man en generös middagsmeny med ett flertal klassiker från den svenska husmanskosten. Dessa varvas med noga utvalda, lika klassiska tyska rätter.

Om vi studerar förrätterna hittar vi både S.O.S, gubbröra och tartar, men även tre varianter av tyska flammkuchen. Man har även en variant av böckling som serveras med äggröra och kavring. 

En annan rätt som av namnet att döma bjuder på tyska godsaker är deras “Kalte Platte”. Kalte Platte utlovar ett sortiment av kallskuret som vi gissar har tyskt ursprung.

Restaurang Zum Franziskaner har utöver förträfflig mat, även ett stort och mycket varierat utbud av diverse öl. Här ligger tyngdpunkten helt klart på Tyskland. Varför inte skölja ned förrätten med en weissbier? Det finns ett antal varianter att välja på från små och för oss svenskar okända tyska bryggerier. 

Zum Franziskaners bakficka

Precis som Operakällaren, har även Zum Franziskaner sin alldeles egna bakficka. I bakfickan lagerhåller man Cantilon på fat. Brasserie Cantilon är ett bryggeri från stadsdelen Anderlecht i västra Bryssel. Ölet bryggs i en anspråkslös lokal, i ett stort fat som mäter 5 gånger 3 meter och som är cirka 30 centimeter högt. 

Den öl Cantilon brygger är av typen “Lambic” vilken kännetecknas av att den spontanjäser.

Detta möjliggörs helt enkelt genom att luft, damm med mera tillåts komma i kontakt med ölet, vilket startar jäsningsprocessen. Lambic öl är traditionellt ett torrt, syrligt och fruktigt öl. Speciellt Cantilon har kommit att få många hängivna anhängare bland ölentusiaster världen över. 

Utöver det stora ölsortimentet har restaurant Zum Franziskaner i Stockholm ett bra sortiment av både vita, röda samt roséviner, för den som inte vill dricka öl till maten.

Zum Franziskaner en restaurang med traditioner

Zum Franziskaner är utöver att vara en mycket gammal restaurang även en restaurang med traditioner. Delar av den ursprungliga inredningen finns kvar, och gör att restaurangen för tankarna till forna tiders ölhallar. 

Maten som serveras är sådan att man lätt blir sugen på öl. Till huvudrätt erbjuds bland annat Wienerschnitzel, Thüringer Bratwurst och konfiterat anklår. Kraftig mat, där öl gifter sig utmärkt med matens märgfulla inslag. 

Som avrundning på måltiden kan man få småländsk ostkaka, eller varför inte en klassisk marängsviss? Känner man för något mindre sött, finns alternativet med ostbricka med utvalda ostar.

Restaurang Zum Franziskaner i Stockholm är en populär restaurang, och vill du försäkra dig plats gör du bäst i att boka bord. Det är väl värt uppoffringen att planera ditt besök, väl på plats så får du, utöver vällagad husmanskost, en inblick i historia och bild av hur restauranger såg ut i Stockholm runt förra sekelskiftet.

Zum Franziskaner i München – anrik tysk kusin

I München, delstaten Bayerns huvudstad och Tysklands tredje största stad, hittar vi en namne till Zum Franziskaner. Zum Franziskaner i München är också ett anrikt etablissemang, och slår svenska Zum Franziskaner rejält. Här började man både servera mat och brygga öl redan 1363.

Zum Franziskaner i München ligger mitt i det välbärgade Münchens centrala delar, alldeles i närheten av Marienplatz.

Reser man till München är Zum Franziskaner väl värt ett besök, speciellt om man uppskattar det bayerska köket. Här serveras både Schweinshaxn, Leberkäse och Kaiserschmarrn. Har man tur ser man också några bayrare i de traditionella folkdräkterna med lederhosen.

Oavsett om man har vägarna förbi Zum Franziskaner i Stockholm eller i München, kan man förvänta sig genuin husmanskost, och därtill förstklassig öl, eller vin om man hellre vill ha det.

Båda restaurangerna förmedlar dessutom ett stycke spännande historia, vilket inte gör besöket mindre intressant.

Höjdpunkter på (svenska) Zum Franziskaner

  • Konfiterat anklår
  • Originalinredningen som bevarats
  • Cantilon på fat
  • Böckling med äggröra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *