Bäst i köket

Bäst i köket – en kulturyttring

Blogg

Intresset för matlagning i Sverige peakade under coronapandemin. Hälften av alla svenskar ägnar dagligen tid i köket och vi tar gärna efter nya mattrender. Oavsett om du har matlagning som ett brinnande intresse eller ser det som ett nödvändigt ont gör du varje dag en stor mängd val som handlar om mat. Val som faktiskt kan påverka din status.

Snabbfakta om kök och mat:

Bästa köket i Sverige?Frantzén är enda restaurangen som har tre stjärnor i Michelinguiden
Bästa köket i världen?Italien intar ofta förstaplatsen
Bästa maten?Godast är den thailändska rätten massaman curry, enligt nyhetskanalen CNN
Mattrender 2023?Råbiff, plockbricka och mockamole, enligt Expressen

Bäst i köket genom rätt val

Faktum är att du varje dag fattar närmare 200 beslut kring mat. I mataffären väljer du råvaror, hemma väljer du tillagningsmetod. När du äter mat tar du inte bara ställning till om maten är god. Nej, du förväntas också ha åsikter om hälsa, miljö, djurhållning och rättvis matproduktion. Om du inte tar hänsyn till de aspekterna är det också ett val.

Genom våra matval kan vi påverka vår status. Den som har möjlighet att välja vilken mat hen vill äta kan höja sin status. Den som i stället knappt har råd med mat riskerar en låg status. Det här är inget nytt fenomen. Historiskt har rika människor valt att äta mat som fattigare människor inte haft tillgång till. Om förutsättningarna sedan har ändrats och tidigare exklusiva råvaror blivit tillgängliga för gemene man, har trenden vänt och de rika människorna har sett sig om efter nya, unika råvaror.

Bäst i köket genom andras ögon

Genom maten kan du visa om du är hälsosam, vegetarian, kräsen, skicklig i köket. Det bidrar till den bild andra får av dig. På så sätt skaffar du dig en identitet med hjälp av dina matval.

Vi kan spinna vidare på våra framgångar i köket genom att visa upp våra skapelser för andra intresserade. På så sätt kan vi få bekräftelse och kontakt med likasinnade. Där kommer sociala medier in i bilden. Facebook, Instagram och bloggar svämmar över av bilder och inlägg som handlar om mat. Det är sannolikt en spegling av något som forskningen visar: att vi inte bara är vad vi äter, utan att vi också äter för att bli något.

Vi människor tar gärna efter mattrender som kan höja vår status. Det kan handla om att äta en viss sorts mat, tillaga exklusiva råvaror eller att använda en komplicerad matlagningsteknik.

Bäst i köket genom inspiration

Vanliga sökord på nätet avslöjar att intresset för att briljera i köket är stort. “bästa kniven i köket”, “bästa julklapparna i köket”, “bästa kockutrustningen i köket” är vanliga sökord. Bland lite mer oväntade sökfraser återfinns “bästa golvet att ha i köket”, “bästa radion i köket”. Vi söker såklart också nya recept. “I köket hos Maj – en hemmafrus bästa recept” är ett exempel på en receptsamling som många väljer att hämta inspiration från.

Restaurangbesök är också en källa till inspiration. På nätet finns guider för den som vill ta del av det bästa även i den kategorin. Exempelvis finns bokabord.se som bland annat listar bästa köket i Stockholm, bästa köket i Göteborg och bästa köket i Malmö. På nätet kan du också få tips om bästa köket i fjällen och bästa köket i världen. Ja listan kan göras lång. Människan söker inspiration från det bästa, helt enkelt.

 

Bäst i köket genom matprogram

Vi hämtar också inspiration från andra som redan har lyckats, såsom familjen Turdieva och familjen Olsson från tv-programmet Bäst i köket. Matlagningsprogram inspirerar svenskarna till att laga mer mat och med nya metoder. De senaste åren tycks intresset för matlagning ha ökat. En förklaring kan vara att många svenskar började spendera mer tid hemma i samband med coronapandemin, och därmed också mer tid i köket. Många har provat nya recept och utvecklat sina skills i köket.

Matlagningsprogram är i sig inget nytt, tvärtom har de förekommit sedan mitten av 1900-talet. Uppläggen varierar. Vissa program går ut på att tv-kockar lär ut matlagning. I andra program tävlar deltagare mot varandra i matlagning. Ett tredje exempel på upplägg är program med reportage från matlagning i olika delar av världen.

Bäst i köket – ett av många matlagningsprogram

Det finns en lång rad matlagningsprogram. Här är ett urval:

 • Bäst i köket
 • Halv åtta hos mig
 • Tareq Taylors matresa
 • Elake kocken
 • Här är ditt kylskåp
 • Landet brunsås
 • Kockduellen
 • Leilas mat
 • Sveriges mästerkock VIP
 • Vad blir det för mat?
 • Matglädje med Ayla Canpunar
 • Mauro & Pluras kök

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *