Måste man vara med i facket för att få a-kassa

Blogg

Vad är A-kassa och varför är det viktigt

A-kassa, eller arbetslöshetskassa, är en slags försäkring för de som riskerar att förlora jobbet. Men, måste man vara med i facket för att få a-kassa? Svaret är både ja och nej.

Behöver jag vara med i facket för att få a-kassa?

Svaret är tekniskt sett nej. Du behöver inte nödvändigtvis vara med i facket för att få a-kassa. Det finns arbetslöshetskassor som är fristående från fackförbund. Men ofta är det enklare och mer fördelaktigt att koppla a-kassa med fackligt medlemskap på grund av de många fördelarna som fackliga förhandlingsrätter och stöd.

Fördelar med att vara med i facket

Varför välja facket då? Facket erbjuder ofta mer än bara en trygghet vid arbetslöshet. Till exempel, kan du få hjälp med att förhandla om lön, lösningar på arbetsplatsproblem och till och med juridiskt stöd om det behövs. Så, det finns mer att vinna på ett fackligt medlemskap än bara a-kassa!

Vad? Fack A-kassa
Säkerhet vid arbetslöshet Ja Ja
Löneförhandlingar Ja Nej
Lösningar på arbetsplatsproblem Ja Nej
Juridiskt Stöd Ja Nej

Slutord om a-kassa och medlemskap i facket

I slutändan handlar det om vad man själv prioriterar. Vill du ha största möjliga skydd och stöd i arbetslivet kan ett fackligt medlemskap vara det självklara valet. Men det går även att få a-kassa utan att vara med i facket. Valet är ditt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *