WINE

Pinot Noir – Pinå-vaddå?

Blogg

Hjälp! Jag ska på middag och har blivit ombedd ta med mig en flaska Pinot Noir. Jag som nästan aldrig dricker vin! Jag vill ju ha med mig något som blir uppskattat, men vad blir bäst? Vad gör man då om inte kastar sig över nätet för att försöka samla information. Och det är alltid kul att få lära sig nya grejor, so here we go!

Hur hittar man en passande Pinot Noir? 

SyraVin med hög syra passar bra till lite fetare mat, ungefär som citron förhöjer smaker. Ett vin med syra gör att maten smakar mindre salt. 
SötmaLite sötma i vinet passar bra om maten är kryddstark. Söta viner och salta ostar, typ portvin och någon grönmögelost passar jättebra ihop. Serveras söt mat behöver vinets sötma matcha matens sötma, annars smakar det bara surt. Dessertviner som Sauternes är riktigt söta. 
SträvhetSträvhet kommer från tanniner. Sträva viner passar bra till grillat men inte lika bra till kryddstark mat eller mat med mycket umami. 
EkfatSmaken av ekfat spelar stor roll. En tumregel kan vara att kokt mat passar bäst med ett oekat vin, stekt eller grillat med ett som har ekfatskaraktär.

Men vad präglar då smaken hos Pinot Noir?

  • Druvan Pinot Noir har tunt skal, vilket påverkar smaken
  • Lätthet
  • Elegans
  • Kryddighet
  • Bärtoner
  • Mångsidighet

Okej. Då ska jag väl börja botanisera i utbudet!

Växtplats: Tyskland, Argentina eller Österrike?

Pinot Noir-druvan tar mycket smak från den plats där den växer och skiftar karaktär beroende på jordmån, klimat och temperatur. En Pinot kan alltså smaka lite hur som helst, eller? Oftast kännetecknas Pinot Noir av en elegans, mjukhet och balans.

Pinot Noir odlas på många ställen, framför allt i Bourgogne där de riktigt exklusiva sorterna finns. Men druvan odlas även i Österrike, Tyskland, Nya Zeeland, Australien och USA, så den är versatil. Till och med i lyxig Champagne används Pinot Noir men då får inte skalen sätta någon karaktär på druvsaften eftersom det är från skalen som den röda färgen på vin uppkommer.

När jag letar vidare ser jag att även i Argentina produceras Pinot Noir-vin, jag trillar på sorten Zorzal Terroir Unico Pinot Noir Gualtallary 2016. Det låter väldigt avancerat men jag lär mig att “terroir” betyder att jorden och växtplatsen satt sin prägel på vinet, i det här fallet från vingården Zorzal wines i området Argentinska Gualtallary. 

Pinot Noir och olika årgångar

Hur vädret varit under odlingsåret spelar också in. Från USA kommer Z Alexander Brown Uncaged Pinot Noir och där lär jag mig att det varit några riktigt bra årgångar 2018 0ch 2020. Jag läser mig till att 2018 smakar “black cherries”, “toasty oak” och att den är “smooth” med smakliga tanniner och silkeslena undertoner av kola och mocha. Det låter ju inte så dumt! Men den hittar jag inte på Systembolaget.

Kan jag kanske hitta årets Pinot Noir? Den jag hittar är från 2021 och verkar bra, där finns även en rosé! Eller kanske en Zephyr Pinot Noir 2015, från Nya Zeeland?  Höga betyg ser jag att australienska Yering Station Pinot Noir 2002 har fått. Men jag fortsätter leta.

Mer om Pinot Noir

Ziereisen Pinot Noir från Baden i Tyskland har toner av röda frukter. I Systembolagets lista hittar jag också ekologiska Cono Sur Pinot Noir Organic 2021 från Chile. Men jag lär mig dessutom att Pinot Noir-druvan också samsas väl med andra druvsorter, exempelvis som i Zweigelt Pinot Noir från Österrike, och med druvan Zinfandel, vilken man finner tillsammans med Pinot Noir i exempelvis Incarnadine Pinot Noir från Californien.

För att lära mig vad som skiljer druvorna åt googlar jag på “Zinfandel vs Pinot Noir” och “Zinfandel eller Pinot Noir” och förstår då att Zinfandel är lite tåligare och robustare. Dessutom lär jag mig att Zinfandel också kan kallas för Primitivo, speciellt i Italien.  

Glas för Pinot Noir som present

Middagen, ja. Det är min dotter och hennes sambo som med ett härligt knytkalas firar att de har flyttat till en ny fin lägenhet på Söder i Stockholm. Och till sommaren ska de gifta sig! Jag har funderat så mycket på vad jag ska ge dem i present då, men nu har jag hittat Zalto Pinot Noir Glasses, alltså glas speciellt för Pinot Noir! Jag ramlade över på en review av glasen när jag letade vin och det är helt klockrent att de ska få ett par sådana, tillsammans med en riktigt härlig flaska Pinot!  

Och på inflyttningsfesten? Hmmm… kan jag få en kopp te?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *