ski

Skidjacka herr – dags att fylla på vintergarderoben!

Blogg

Vad mer underbart kan man tänka sig än att glida fram på vinterns mjuka snö på nyvallade skidor, solen skiner, himlen är blå, och man hackar tänder av kyla… Nä, kall vill man inte bli förstås. Då behövs en bra skidjacka! I den här artikeln kommer du få några exempel på olika märken samt vad som kan vara bra att tänka på när man ska köpa en skidjacka. 

Snabbfakta – olika varianter av jackor som finns: 

Fodrad jacka Tunn skaljacka
Hög vattentäthet Låg vattentäthet
Hög ventilation Låg ventilation
Tight passform Luftig passform

Olika varianter på skidjacka

Många olika varianter – vilken bör man skaffa sig? För att veta vilken skidjacka herr du bör inhandla så måste du först svara på dessa frågor:

• Vilken årstid åker jag? Vill jag att jackan ska fungera för flera årstider?

• På vilket sätt? Offpist eller i familjebacken tillsammans med barnen?

Ska man till fjällen en vecka med barnen under vintersäsongen, åka mycket i familjebackar och stå i skidliftar med långa köer – då kan det vara skönt att skaffa en varmare jacka. Smidigt också att inte behöva ta av och på sig så många lager när man ska in och värma sig i våffelstugan. 

Om man däremot har tänkt sig att åka mycket intensivare, till exempel offpist, och med andra ord svettas mer. Då kan det vara bättre med en skaljacka, som man kan anpassa värmen under med olika lager. Det kan också vara skönt med en tunnare jacka när det är plusgrader ute och varmare säsong. 

Skidjacka vid plusgrader

När det är plusgrader så är det också bra att fundera över hur vattentät man vill att jackan ska vara. Ska den klara små regnstänk eller oväder? Vattentätheten mäts i mm där 1000 mm är så kallad ”lågprestanda” och 10 000 mm ”hög prestanda” och alltså mycket vattentåligt. 

Vill man ha helt vattentätt så kan man använda sig av material i galoon – men det är dock ett material utan andningsförmåga och kanske inte att föredra när man ska jobba aktivt med kroppen och åka skidor. Ventilationsförmåga är därför något man bör titta på när man väljer jacka. Kort sagt desto mer intensivt du kör, desto högre ventilationsförmåga krävs. 

Olika märken på skidjacka

Det finns en uppsjö av olika märken att välja på och handla från. De flesta utbud liknar dock varandra även om affärerna kan ha olika system att beskriva jackorna på. Nedan följer en lista med olika märken som erbjuder skidjackor herr: 

• Anorak

• Bergans

• Dope

• Everest

• Haglöfs

• Helly Hansen 

• J Lindeberg

• Peak performance

• 8848

Och med lite tur så kan du hitta en skidjacka herr på outlet!

Skidjackans härliga passform

Passformen är förstås en personlig preferens, men en tänkvärd sak att nämna kan vara att se till så att ett tightare plagg har bra stretchfunktion – annars kan rörelseförmågan bli begränsad i backen sedan. Funktionella saker som kan ge mer bekvämlighet i backen kan också vara:

  • Stor luva – så att den kan dras över skidhjälmen och täcka nacken från att få in kall luft.
  • Liftkortsficka – med en ficka på ärmen speciellt avsedd för liftkortet blir det lätt och smidigt att få fram vid liften och man behöver varken stå och böka eller leta efter kortet inträngt i någon annan ficka.
  • Hög krage för skydd mot vind, med fleece-detalj under för högsta bekvämlighet vid hakan.
  • Att det finns innerficka för mobilen – den laddar ur snabbare när det är kallt ute. En innerficka håller mobilen varmare och batteriet mer långlivat. 

Så oavsett om du väljer en herr-skidjacka från Everest eller en från Haglöf – se till att den sitter bekvämt och har de funktioner du söker. En bra dag i skidbacken blir aldrig bättre än hur man har klätt sig. Så på med din sprillans nya jacka och ut och åk i den snöklädda skidbacken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *