milky way 2

Tillbaka till Vintergatan

Blogg

Få barnprogram har blivit så populära som tv-serierna om Vintergatan med Anders Linder som den varmhjärtade men något kantiga karaktären Peo. Vintergatan har kommit ut i flera säsonger, inklusive en sista spin-off: Pax Jordiska Äventyr. Huvudrollsinnehavaren i Tillbaka till vintergatan, Anders Linder, har för övrigt varit aktiv i många barnprogram tidigare, inte minst som Kapten Zoom från 1976 där han myntade det kända utropet: Galaxer i mina braxer!

Korta fakta om Tillbaka till Vintergatan

Sändningsår2003–2004
Antal avsnitt44
Skapad avPetter Bragée
HuvudrollAnders Linder som Peo
BirollerPhilomène Grandin som Mira, Jonas Sykfont som Garsson och Femman, Pelle Hanaeus som Henrik och Wilson D. Michaels som Glen.
Intro och Outro musikSvante Lodén och Erik Hjärpe
SpelVintergatan: Rädda jordenVintergatan: Fifunernas återkomst!

Tillbaka till Vintergatan – ett helt universum

Tillbaka till Vintergatan är en del av alla program i serierna om Vintergatan. Det har totalt gjorts fem serier om Vintergatan:

 • Vintergatan 5a (Sändes i Sommarlovsmorgon, 2000)
 • Vintergatan 5b (Sändes i Sommarlovsmorgon, 2001)
 • Tillbaka till Vintergatan (Två säsonger 2003–2004)
 • Vid Vintergatans slut (2010)
 • Pax Jordiska Äventyr (Spin-off, 2012)

I Vintergatan finns en rad världar och figurer som är unika och speciella för serien vilket gör att den har sitt eget universum, precis som Star Wars, eller Marvels. Precis som i Star Wars finns det en rad märkliga figurer i Tillbaka till Vintergatan, till exempel Femman som bara säger ordet fem när hen pratar, Peos kamrat från uppväxten Irina Teresjkova, de elaka fifunerna eller Pax som så småningom besöker jorden i en spin-off.

I många avsnitt vävs berättelserna från tidigare avsnitt in i berättelsen. Ibland gästspelar även figurer från andra tv-serier. En frekvent gäst är till exempel Kapten Zoom (spelad av Anders Linder) som hade sitt eget barnprogram på mitten av 1970-talet. 

Tillbaka till Vintergatan – handling

I Tillbaka till Vintergatan har Peo tagit jobb på en rymdmack där han berättar historier för sin arbetskamrat Garsson för att fördriva tiden. Historierna som Peo berättar går tillbaka till de tidigare säsongerna Vintergatan 5a (som återberättas i Tillbaka till Vintergatan 1) och Vintergatan 5b (som återberättas i Tillbaka till Vintergatan 2). Tidigare berättelser sätts ihop med händelser och besökare på macken i ett komiskt, rapsodiskt och nästan farsliknande skådespel. 

I nästa säsong av Vintergatan, Vid Vintergatans slut, fortsätter berättelsen om Peo och hans vänner i rymden och på jorden. Till skillnad från tidigare säsonger blir nu serien något mer enhetlig och sammanhängande med en historia om mörka krafter som försöker ta makten i universum. I Vid Vintergatans slut introduceras karaktären Pax i serien (spelad av Sanna Persson) som blev mycket populär och senare fick sin egen serie. 

Tillbaka till Vintergatan håller fortfarande!

Medan en del serier är väldigt tidsbundna och går ur tiden, fortsätter andra att locka tittare långt efter sin första sändningstid. Så är det för Tillbaka till Vintergatan. Vill man titta på tv-programmet idag får man antingen ladda ner det från valfri nedladdningstjänst, eller titta på det på SVT Play. 

SVT Play har tjänsten Öppet Arkiv där man har samlat en stor mängd material som tidigare sänts på kanalen. Det är en fantastiskt tjänst som tyvärr alldeles för få utnyttjar. Vill man titta på Tillbaka till Vintergatan hittar man alltså hela serien i Öppet Arkiv. Varför inte börja med att titta på Galaxer i mina Braxer, sa Kapten Zoom från 1976, och sedan hoppa framåt knappt 30 år i tiden och titta på Tillbaka till Vintergatan. 

Anders Linder har för övrigt gjort en annan barnprogramsklassiker om Ville, Valle och Viktor som åker runt och upptäcker Sverige. Den börjades sändas redan 1970. Varför inte göra ett Anders Linder-maraton och gå igenom några av Sveriges mest kända tv-program för barn. Här är en lista på kända Linder-program som skulle kunna ingå:

 • Ville, Valle och Viktor upptäcker Sverige (1970)
 • Huset Silfvercronas gåta (1974)
 • Galaxer i mina Braxer, sa Kapten Zoom (1976)
 • Alberts underliga resa (1982)
 • Tillbaka till vintergatan (2003)
 • Pax Jordiska Äventyr (2012)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *